Ενσυνείδηση – Ζώντας στο παρόν

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι «απόντες» τον περισσότερο χρόνο.  Ο νους τους είναι απασχολημένος με τις ανησυχίες, τους φόβους, το θυμό και τις τύψεις τους.  Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το παρόν για να αγχωνόμαστε για το μέλλον, επιλέγουμε να θυσιάσουμε τη χαρά τώρα, έτσι ώστε να θρηνήσουμε για τη χαρά που μπορεί να μην έχουμε αύριο. Μπορεί να μας φαίνεται ότι αυτό παράγει λύσεις, ή ότι με κάποιο τρόπο μας προστατεύει από τον πόνο, αλλά στην πραγματικότητα απλώς κάνουμε τον εαυτό μας να υποφέρει περισσότερο.

 

 

Στη ρίζα της ανησυχίας βρίσκεται ο φόβος για το άγνωστο, που μας κάνει να αγωνιούμε για κάτι που πιθανότατα δεν θα συμβεί. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι με το να ανησυχούν για κάτι μελλοντικό, μπορούν να το εμποδίσουν να συμβεί ή να το ελέγξουν. Είναι ένας τρόπος αυτοπροστασίας, που όμως είναι παράλογος και βασανιστικός.

 

Στην αντίθετη πλευρά της αβεβαιότητας βρίσκεται η εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στην όμορφη περιπέτεια που κρύβεται σε κάθε επόμενη στιγμή. Θα πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την αβεβαιότητα του μέλλοντος, διοχετεύοντας την ενέργειά μας στα δύο πράγματα που σίγουρα μπορούμε να ελέγξουμε: τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να μαντέψουμε τι θα γίνει στο μέλλον, ή να προγραμματίσουμε για κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο. Είναι προτιμότερο να ζούμε στο παρόν και να επιδιώκουμε να έχουμε έμπνευση κάθε μέρα.

 

Άλλες φορές κολλάμε στο παρελθόν, είτε από ενοχές και τύψεις, είτε γιατί φοβόμαστε την αλλαγή. Αναπολούμε το παρελθόν, λέμε συνέχεια τις ίδιες παλιές ιστορίες, λες και η ζωή μας έχει φθάσει την κορύφωσή της κάποια προηγούμενη στιγμή και από τότε και ύστερα τίποτα δεν αξίζει. Το παρελθόν κρύβει επίσης όλες μας τις ιστορίες – τα λάθη, τις πίκρες, τις αποτυχημένες σχέσεις και όλα όσα μας δεσμεύουν με άτομα και καταστάσεις. Ωστόσο, δεν είναι παρά ιστορίες. Για να απελευθερωθούμε από το παρελθόν χρειάζεται να το αποδεχθούμε και όχι να το ξεχάσουμε. Να συγχωρέσουμε. Να συνειδητοποιήσουμε πως ότι έγινε παλιότερα δεν είναι απαραίτητο να συνεχίσει να συμβαίνει τώρα ή στο μέλλον. Να αναλάβουμε δράση για να αλλάξουμε.

 

Το να μην έχουμε συνείδηση του «εδώ» και του «τώρα» ονομάζεται «απουσία από το παρόν». Είναι πολύ εύκολο να πάψουμε να παρατηρούμε τον κόσμο γύρω μας ή να χάσουμε την επαφή με το σώμα και τα συναισθήματά μας και να ζούμε μέσα στις σκέψεις και τη φαντασία μας. Το αντίθετο της απουσίας είναι η ενσυνείδηση. Ενσυνείδηση είναι το να είσαι πραγματικά παρών, με νου και σώμα μαζί. H πραγματική μας ύπαρξη δεν βρίσκεται στο παρελθόν ούτε στο μέλλον. Βρίσκεται στο παρόν. Η ζωή υπάρχει μόνο στο εδώ και τώρα και αυτή είναι η αλήθεια. Υπάρχουν αυτοί που είναι ζωντανοί αλλά δεν το γνωρίζουν γιατί κατοικούν στον φανταστικό κόσμο του παρελθόντος ή του μέλλοντος.

 

Η ενσυνείδηση είναι η ενέργεια που μας βοηθά να αναγνωρίζουμε τις συνθήκες της ευτυχίας που υπάρχουν ήδη στη ζωή μας. Είναι το να ξανασυνδεθούμε με το σώμα μας και τις αισθήσεις που βιώνει. Να αποκτήσουμε επίγνωση των ήχων, των οσμών, των χρωμάτων και των γεύσεων της παρούσας στιγμής. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό, όσο να νοιώσουμε την αίσθηση που έχει η κουπαστή της σκάλας ενώ την ανεβαίνουμε. Η εξάσκηση της ενσυνείδησης θα πρέπει να είναι ευχάριστη, όχι καταναγκαστική.

 

 

Η ενσυνείδηση μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε τη ροή των σκέψεών μας και των συναισθημάτων που δημιουργούνται από αυτές. Έτσι γινόμαστε ενήμεροι όταν μας κατακλύζει η αρνητικότητα. Μας κάνει να γίνουμε ουδέτεροι παρατηρητές των σκέψεών μας και σταδιακά να αρχίσουμε να βλέπουμε πότε μας έχουν κυριεύσει και να μάθουμε να τις ελέγχουμε.

 

Κατά την πρακτική της ενσυνείδησης σταματάμε να μιλάμε – όχι μόνο την εξωτερική ομιλία, αλλά και την εσωτερική.  Η εσωτερική ομιλία είναι οι σκέψεις, η ακατασχετη φλυαρία του νου. Η πραγματική σιωπή είναι το σταμάτημα της ομιλίας και του στόματος και του νου. Δεν είναι μια καταπιεστική σιωπή. Είναι μια κομψή και δυνατή σιωπή. Είναι η σιωπή που θεραπεύει και τρέφει.

 

"Όλη η αρνητικότητα οφείλεται στην άρνηση του παρόντος. Ανησυχία, άγχος, ένταση - όλες οι μορφές του φόβου - οφείλονται σε υπερβολική προσκόλληση στο μέλλον. Οι ενοχές, η πικρία, η στενοχώρια και όλες οι μορφές της μη-συγχώρεσης οφείλονται σε υπερβολική προσκόλληση στο παρελθόν.  Μόλις εστιαστείτε στο παρόν, όλες οι στενοχώριες διαλύονται και η ζωή αρχίζει να ρέει με χαρά και ευκολία."  – Έκχαρτ Τόλλε

 

"Αυτό που έχει σημασία είναι να ζείτε στο παρόν, στο τώρα, γιατί κάθε στιγμή είναι τώρα. Οι σκέψεις και οι πράξεις που κάνετε στο παρόν δημιουργούν το μέλλον σας. Το πλαίσιο της μελλοντικής σας πορείας ήδη υπάρχει γιατί το έχετε δημιουργήσει μέσα από το παρελθόν σας." –  Σρι Σάτυα Σάι

 

"Τα περισσότερα από αυτά που θα γίνουν στο μέλλον είναι ίδια μ’ αυτά που έχουν γίνει." – Ευριπίδης

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Φως Ένδον

Κέντρο Προσωπικής Βελτίωσης

Π.Ε.Ο. Κορίνθου-Πατρών 73Α

Άσσος Κορινθίας 20006

Τηλ.:  693 220 6665

Email: fosendon@gmail.com

Facebook logo

© 2014-2020  Φως Ένδον

TOP

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now