Η συνείδηση δημιουργεί την πραγματικότητα

Εδώ και αρκετά χρόνια, πολλοί επιστήμονες μελετούν τη συνείδηση και τη σχέση της με την κβαντική φυσική, και ειδικότερα με τον τρόπο που αυτή σχετίζεται με την πραγματικότητά μας. Η συνείδηση, σαν έννοια, περιλαμβάνει πολλά πράγματα, όπως τις σκέψεις και τις προθέσεις μας, το να έχουμε επίγνωση, το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και πολλά άλλα.  Ένα βασικό συμπέρασμα της νέας (κβαντικής) φυσικής αναγνωρίζει ότι ο παρατηρητής δημιουργεί την πραγματικότητα. Ως παρατηρητές, είμαστε προσωπικά αναμεμιγμένοι με την δημιουργία της πραγματικότητάς μας. Οι επιστήμονες έχουν αναγκαστεί να παραδεχθούν ότι το σύμπαν είναι ένα «νοητικό» κατασκεύασμα.

 

Ο πρωτοπόρος φυσικός Sir James Jeans γράφει: “το ρεύμα της γνώσης πηγαίνει προς μια μη-μηχανική πραγματικότητα. Το σύμπαν αρχίζει να μοιάζει με μια γιγάντια σκέψη αντί για μια γιγάντια μηχανή. Ο νους δεν μοιάζει πλέον με έναν τυχαίο παρείσακτο μέσα στο βασίλειο της ύλης, αντιθέτως θα πρέπει να τον ανακηρύξουμε ως δημιουργό και κυβερνήτη του βασιλείου της ύλης. Θα πρέπει να αποδεχθείτε αυτό το αναμφισβήτητο συμπέρασμα. Το σύμπαν είναι άϋλο -- νοητικό και πνευματικό.» – R.C. Henry, Καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins,  “The Mental Universe” ; Nature 436:29,2005) 

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται την υπάρχουσα κατάσταση, χωρίς να την εξετάζουν, θεωρώντας πως «έτσι είναι».  Άλλοι όμως επιθυμούν την αλλαγή. Για να δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα, θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Αυτό θα γίνει μέσα από τη νέα γνώση και το άνοιγμα του νου σε μια ευρύτερη οπτική.

 

Αυτό που μας διδάσκει η κβαντική φυσική είναι ότι η αλλαγή ξεκινά από μέσα μας. Αν ο παρατηρητής δημιουργεί την πραγματικότητα, αυτό σημαίνει πως βλέπουμε τον έξω κόσμο μέσα από το φίλτρο του εσωτερικού μας κόσμου. Ο έξω κόσμος δεν είναι παρά η αντανάκλαση του εσωτερικού μας κόσμου και εξαρτάται από κατά πόσο η οπτική μας πηγάζει από το θυμό, τη ζήλια, το φόβο ή την αγάπη. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, θα πρέπει να αλλάξουμε το πώς βλέπουμε τα πράγματα και τότε τα πράγματα που βλέπουμε θα έχουν αλλάξει.  “Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.” είπε ο Mahatma Gandhi.

 

Κάθε σκέψη που κάνουμε εκλύει χημικές ενώσεις στον εγκέφαλο. Οι θετικές σκέψεις εκλύουν ενδορφίνες, σεροτονίνη, ντοπαμίνη, κλπ. Το αποτέλεσμα των θετικών σκέψεων είναι η αύξηση των νευρικών συνάψεων στον εγκέφαλο, η βελτίωση της αντίληψης και της προσοχής, αλλά και η βελτίωση του πώς βλέπουμε τον εξωτερικό κόσμο. Η εστίαση του νου σε αρνητικές σκέψεις κάνει τη σκέψη πιο αργή και επιβαρύνει την λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνοντας την ικανότητα να λύσει προβλήματα και να απορροφήσει νέες πληροφορίες.

 

Το σημείο κλειδί για τον έλεγχο των σκέψεων είναι ο προμετωπιαίος λοβός. Η περιοχή αυτή μας επιτρέπει να ελέγξουμε τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις. Μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε σ’ αυτό που εμείς θέλουμε, να εξελιχθούμε και να αλλάξουμε αυτό που επιθυμούμε. Ο προμετωπιαίος λοβός αποφασίζει τι είναι σημαντικό για μας, ανάλογα με το πόση προσοχή δίνουμε σε κάτι και πώς αισθανόμαστε γι’ αυτό. Όσες περισσότερες αρνητικές σκέψεις κάνουμε, τόσες περισσότερες συνάψεις θα δημιουργήσει ο νους μας για να υποστηρίξει τον τρόπο σκέψης μας. Οι ενέργειές μαςκυριολεκτικά κάνουν τον εγκέφαλό μας να επεκτείνει ή να συρρικνώνει διάφορες περιοχές του, ώστε να δημιουργήσει χώρο για την εγκεφαλική δραστηριότητα που τού ζητάμε να κάνει.

 

Μπορούμε, βεβαίως, να εκπαιδεύσουμε το νου μας να περιορίζει τις αρνητικές σκέψεις που οδηγούν στην απαισιοδοξία και να αυξήσει τις θετικές σκέψεις. Το αποτέλεσμα θα είναι η κυριαρχία πάνω στους νευρώνες και ο αναπρογραμματισμός του εγκεφάλου μας. Ξεκινάμε κάνοντας περισσότερες θετικές σκέψεις, βλέποντας τη θετική πλευρά των πραγμάτων και επαναφέροντας το νου μας σε τάξη όταν κάνει αρνητικές σκέψεις. Η συνειδητή προσπάθεια αλλαγής του τρόπου σκέψης, αν και απαιτεί κάποιο χρόνο, θα έχει σίγουρα αποτελέσματα.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Φως Ένδον

Κέντρο Προσωπικής Βελτίωσης

Π.Ε.Ο. Κορίνθου-Πατρών 73Α

Άσσος Κορινθίας 20006

Τηλ.:  693 220 6665

Email: fosendon@gmail.com

Facebook logo

© 2014-2020  Φως Ένδον

TOP

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now