Η μαγική επίδραση της καλοσύνης

 

 

 

Η καλοσύνη, αν και είναι μια ανιδιοτελής πράξη, αποδεικνύεται εξίσου ωφέλιμη και γι’ αυτόν που την προσφέρει. Οι νεότερες έρευνες δείχνουν πως μας κάνει καλό, ακόμα και όταν παρατηρούμε κάποιον άλλον να κάνει μια πράξη καλοσύνης. Κι’ αυτό γιατί το να προσφέρεις κάτι στον άλλον χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα έχει μια τόσο μαγική ενέργεια, που επηρεάζει θετικά και τους γύρω.

 

Η ευγενική καλοσύνη δεν είναι μόνο αυτό που κάνουμε, αλλά και το πώς το κάνουμε. Κάθε πράξη που ξεκινά από αγάπη είναι μια πράξη καλοσύνης. Δεν χρειάζεται να προσφέρει κανείς κάτι μεγάλο, ή να δίνει μόνο υλικά αγαθά. Η καλοσύνη περιλαμβάνει τόσο τις πράξεις, όσο και τα λόγια, ακόμα και τις σκέψεις μας.

 

Πολλοί νομίζουν ότι για να δείξουν καλοσύνη πρέπει να έχουν πολλά χρήματα ή πολύ χρόνο. Αυτά φυσικά και μπορούν να αποτελέσουν πηγές βοήθειας και προσφοράς. Ας μην παραβλέπουμε όμως πόση καλοσύνη κρύβουν τα ευγενικά λόγια και οι θετικές σκέψεις. Σκεφτείτε πόσο καλό κάνουμε με το να αποφεύγουμε να κακολογούμε τους άλλους, ή αντί να τους επικρίνουμε, να ευχόμαστε όλα να τους πάνε καλά.

​​Καλοσύνη είναι…

  • Ένα χαμόγελο

  • Ένα απαλό άγγιγμα

  • Μια καλή κουβέντα

  • Το να βοηθήσεις έναν άγνωστο

  • Να προσφέρεις ένα απρόσμενο δώρο

  • Να ακούσεις προσεκτικά και χωρις κριτική τον άλλον

  • Να προσφέρεις ανιδιοτελώς το χρόνο σου.

 

Η επίδραση της καλοσύνης στην υγεία μας είναι σημαντική. Η έκκριση ντοπαμίνης δημιουργεί αίσθημα ευφορίας που αυξάνει τη χαρά της ζωής, την παρακίνηση και την ώθηση για την επίτευξη στόχων.  Το να βοηθάμε άλλους, μας υπενθυμίζει όλα τα καλά της δικής μας ζωής και μας κάνει να νοιώθουμε ευγνωμοσύνη. Οι μελέτες δείχνουν πως όσοι βοηθούν τους άλλους δηλώνουν πως έχουν περισσότερο νόημα στη ζωή τους, αισθάνονται λιγότερη κατάθλιψη, έχουν καλύτερη υγεία και πως ζουν περισσότερο!

 

Σε άτομα με κοινωνικό άγχος, το να προσφέρουν στους άλλους έδειξε πως μπορούσαν να συγκεντρωθούν σε αυτό που έκαναν και να μειώσουν το άγχος τους. Αντίστοιχα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που νοιώθουν αδύναμοι να εξωτερικεύσουν κάποιες πτυχές του εαυτού τους. Αυτό τους οδηγεί στην κατάθλιψη γιατί αισθάνονται πως έχουν πράγματα να προσφέρουν, αλλά δεν τους δίνονται οι ευκαιρίες να το κάνουν. Η ανιδιοτελής προσφορά μπορεί να φέρει στην επιφάνεια κρυμμένες ικανότητες και ταλέντα, όπως η οργανωτικότητα, η ανεκτικότητα, η επινοητικότητα, κλπ.

 

Αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία για τα παιδιά και τους εφήβους. Η καλοσύνη ξεκινά από την οικογένεια και είναι σημαντικό τα παιδιά να διδάσκονται από μικρά την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς και να τους δίνονται τακτικά ευκαιρίες να την εξασκούν. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά νοιώθουν πιο χαρούμενα, έχουν περισσότερα ενδιαφέροντα, καλύτερη απόδοση στο σχολείο και μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση. Αυτό τα βοηθά και στην εφηβεία, μειώνοντας τις προβληματικές συμπεριφορές και αυξάνοντας την αυτοεκτίμηση και τη δυνατότητά τους να συνδεθούν με τους άλλους με υγιείς τρόπους.

 

Ένας τρόπος που μπορεί να εφαρμοστεί η καλοσύνη στο σχολείο είναι με το παιχνίδι «τυχαίες πράξεις καλοσύνης», όπου κάρτες μοιράζονται στους μαθητές, οι οποίοι καλούνται να κάνουν την καλή πράξη που γράφει η κάρτα και μετά να δώσουν την κάρτα σε έναν άλλο μαθητή. Αν σκεφτούμε πως η δική μας πράξη καλοσύνης μπορεί να εμπνεύσει και κάποιον άλλο να κάνει το ίδιο, τότε δημιουργείται μια αλυσιδωτή αντίδραση καλοσύνης που μπορεί να αλλάξει τόσα πολλά!

 

Σύμφωνα με τον Λάο Τσε: «Η καλοσύνη όταν μιλάς δημιουργεί εμπιστοσύνη. Η καλοσύνη όταν σκέφτεσαι δημιουργεί βάθος. Η καλοσύνη όταν δίνεις δημιουργεί αγάπη.»

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Φως Ένδον

Κέντρο Προσωπικής Βελτίωσης

Π.Ε.Ο. Κορίνθου-Πατρών 73Α

Άσσος Κορινθίας 20006

Τηλ.:  693 220 6665

Email: fosendon@gmail.com

Facebook logo

© 2014-2020  Φως Ένδον

TOP

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now